Eylemlerimiz

Eylemlerimiz

“Tanzim Market işçilerinin alacağı Ücret Garanti Fonu’ndan ödensin”

Dost Mağazacılık A.Ş. bünyesindeki Tanzim Market işçilerinin en az 2 aylık maaşları, fazla mesai, yol, yemek ücretleri ödenmemiş, Tanzim Market patronu İstanbul’daki tüm şubelerini kapatarak konkordato ilan etmişti. Tanzim Market’in konkordato davasının ilk duruşmasında işçilerle birlikte Yalova Adliyesi’ndeydik. konkordato-davasi222516953.webp

Dava öncesi Yalova Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, Tanzim Market işçilerinin haklarını alabilmeleri için bu süreçte tüm hukuki adımları attıklarını belirterek, “Konkordato komiserleri Adalet Bakanlığı tarafından atanıyor. Adil olmak zorundalar. İflasta da konkordatoda da işçilerin yanında olun.” dedi.

 

Ekonomik krizde patronların borçlarının silindiğine, patronlara krediler ve fonlar sağlandığına değinen Aras, fonların işçiler için kullanılmamasına tepki gösterdi.

 

Basın açıklamasında konuşan Tanzim Market işçisi Murat Sarıboğa Adalet Bakanlığına seslenerek, “Bizler buraya bütün haklarımız için geldik. 3 ay mağdur edildik. Gece gündüz bizi çalıştırdılar, maaşlarımızı vermeden kaçıp gittiler. Adalet Bakanlığına sesleniyorum lütfen gerekeni yapın” dedi.

 

Yalova Adliyesi önünde yapılan açıklamada söz alan bir diğer Tanzim Market işçisi Gizem Gül ise şunları söyledi:

 

“Evimize ekmek götürebilmek ve borçlarımızı ödeyebilmek için çalıştık. Ama sonucunda bizler evimize ekmek götüremedik ve daha çok borçlandık. Biz hakkımızı yerde bırakmayacağız. İşçiler bugün buradaysa bakanlıklar üzerine düşen görevi yapsın. Zamanında evimize ekmek götürmek istiyoruz. Ben eski bir A101 çalışanıyım aynı zamanda. Orada da aynısıydı. Bunlar görülsün. Bizler sadece evimize ekmek götürmek istiyoruz. Patronlar rahatça kafelerinde otururken, son model arabalarıyla gezerken bizler işyerlerine yürüyerek gidiyorduk saatlerce. Neden bunca haksızlığa rağmen patronlara hesap sorulmuyor?“

 

İşçi Hareketi Koordinasyonu adına söz alan Nurseli Gözüaçık, iflas eden, konkordato ilan eden kurumları ülkede denetleyecek bir kamu kurumu bile olmamasına tepki göstererek, “Madem bu devlet her gün batan şirketlere hazırlık yapıyor peki neden bu şirketler devletin bir kurumu tarafından bile denetlenmiyor. Bu sorunun cevabı verilmek zorunda. Bu sorunun ardından yüzlerce binlerce işçinin alınteri var. Biz sorunun cevabının peşinde olacağız; gerekirse adliye kapılarında gerekirse şehir meydanlarında.” dedi.

 

Adliye önünden bakanlıklara seslenen Gözüaçık, “Tanzim Market işçileri burada peki görevini yapması gereken bakanlıklar nerede? Nerede olduklarını söyleyelim; bu ülkede sömürmek devlet güvencesi altında. Devlet diyor ki; ‘işçileri 15 saat çalıştır, sigortasız çalıştır, tepesine bin, fazla mesai yaptır bana ne!’ Bir tane hat kurmuşlar ALO 170… Hangi işçi arayıp o hatta ulaşabilmiş. O yüzden işçileri sömürmek devlet garantisi altında. Konkodato ilan etmek, iflas ilan etmek devlet garantisi altında.” şeklinde ifade etti.

 

Tanzim Market’in konkordato davası öncesi yapılan açıklamaya Dostluk ve Kültür Derneği, Devrimci İşçi Partisi ve Yalova Kadın Meclisi de katıldı.

 

Tanzim Market’in konkordato davasının ilk duruşmasında mahkeme tarafından iflas kararı verildi. Davadan hemen önce Tanzim Market patronları mahkemeye feragat dilekçesi vererek davayı geri çekmek istedi.

 

Dava çıkışında açıklama yapan Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, “Tanzim Market patronu davayı kaçırmak istedi. İlk olarak hiçbir marketi bulunmamasına rağmen adres olarak Yalova’yı göstererek davanın burada açılmasını sağladılar. Ama işçiler bizimle örgütlenerek davanın peşini bırakmayarak buralara kadar geldiler. Bizler işçilerin tüm haklarını alabilmesi için her türlü adımı atmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Çalışma Bakanlığını göreve çağıran Aras, “Görüldüğü üzere Tanzim Market’in işçilere verebileceği bir hakkı yok. Bakanlık işçilerin haklarının verilmesi için devreye girsin.” dedi.


İlişkili İçerikler